Συνάντηση στο Δημαρχείο Αμπελοκήπων

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017 στο Δημαρχείο Αμπελοκήπων, Tου Προέδρου της ΚΑΠΝΙΚΗΣ Κου ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ και του Β' Αντιπροέδρου Κου ΦΩΛΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, με τον Πρόεδρο της ΠΕΔΚ και Δήμαρχο Αμπελοκήπων Κο ΛΑΖΑΡΟ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ, όπου ζητήθηκε από το Προεδρείο της ΚΑΠΝΙΚΗΣ η στήριξη των καπνοπαραγωγών στα ζητήματά τους με σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου της ΠΕΔΚ.

Ακολουθεί το κείμενο που δόθηκε στον Κο ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ ΛΑΖΑΡΟ.

Θεσσαλονίκη 31/10/2017
Προς: ΠΡΟΕΔΡΟ Π.Ε.Δ.Κ.
Κο ΛΑΖΑΡΟ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ

Κύριε Πρόεδρε,

Στην Ελλάδα σήμερα ζούνε περίπου 15000 οικογένειες από την καλλιέργεια του καπνού, η οποία καλλιέργεια επιφέρει ένα σημαντικό εισόδημα επιβίωσης γι αυτούς. Μάλιστα σε πολλές περιοχές ορεινές και μειονεκτικές αποτελεί μοναδική λύση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο καπνός ως προϊόν απαιτεί περισσότερες εργατοώρες ως αντικείμενο εργασίας έναντι πολλών άλλων καλλιεργειών στην χώρα μας.  Αναφέρουμε από στοιχεία που έχουν συλλεχθεί ότι για την παραγωγή  σ ένα  στρέμμα καπνού απαιτούνται 130 εργατοώρες ενώ για την παραγωγή για ένα στρέμμα σιτάρι, μόλις μία εργατοώρα.

πίσης στην καλλιέργεια του καπνού ως επί το πλείστον απασχολείται όλη η οικογένεια, σε κάποιες περιπτώσεις επιπρόσθετα με τους εργάτες –κυρίως αλλοδαπούς-.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως καπνοπαραγωγοί αφορούν : την υψηλή φορολόγηση του εισοδήματος μας, τις συνεχόμενες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων που επιφέρει φόρο επιτηδεύματος, την γενικότερη αύξηση των γεωργικών εφοδίων μας  και επίσης την αδιαφορία της πολιτείας να λύσει το θέμα των εποχιακών αλλοδαπών εργατών γης.  Γι αυτούς τους εργάτες οι οποίοι  είτε προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από τρίτες χώρες , επιθυμούμε να παραμείνει το καθεστώς του εργοσήμου το οποίο ενέχει θέση μισθοδοσίας και όλο αυτό το έξοδο μειώνει την φορολόγηση των αγροτών.

Τέλος πρέπει να προσθέσουμε ότι ο μεγαλύτερος όγκος κλήρου για τα καπνά είναι εξαιρετικά μικρός και αυτό είναι ένα επιπλέον μείον για την καλλιέργεια.

Για όλους αυτούς τους λόγους : ζητούμε από εσάς με απόφασή του Συμβουλίου  σας , να εκφράζετε την πλήρη στήριξή σας στη μείωση της φορολογίας μας , στην επίλυση των εποχιακών αλλοδαπών εργατών γης, καθώς επίσης ζητούμε και την απόλυτη ευθυγράμμιση σας μαζί με εμάς  για  την συνέχιση καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση , πράξη που αποτελεί μία μεγάλη ανταπόδοση στους παραγωγούς  για την καλλιέργεια αυτού του προϊόντος με τις τόσες δυσκολίες και επίσης αποτελεί και μία μεγάλη διευκόλυνση στο εισόδημα του παραγωγού και στην οικονομία της χώρας γενικότερα.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΜΕ ΤΙΜΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ Χ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Ο Α' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΕΣΑΤ ΧΟΥΣΕΪΝ

c_195_150_16777215_00_images_8-01.jpg