Επίσκεψη στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

Στις 2 Νοεμβρίου 2017 επισκεφθήκαμε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα παρουσία και του υπεύθυνο αγροτικών θεμάτων κ. Θεοφάνη Παππά καθώς και του προέδρου της ΚΑΠΝΙΚΗΣ κ. Ιορδανίδη Θέοδωρου και του Α' αντιπροέδρου κ. Εσάτ Χουσεϊν.

Από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ζητήσαμε να μας υποστηρίξει καθώς και να περάσει με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου τα ζητήματα που έχει ο καπνός όπως:

2020 - 2026 να δοθούν υψηλότερες επιδοτήσεις στο καπνό.
Να μειωθεί ο φόρος του εισοδήματος καθώς και να καταργηθεί ο φόρος επιτηδεύματος του καπνού.
Να μειωθουν οι ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές.

Ο περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας εξέφρασε την θετική του άποψη και την στήριξη του καπνού και δεσμεύτηκε να περάσει τις προτάσεις αυτές από το επόμενο περιφερειακό συμβούλιο.

Παρακάτω παρατίθεται η σχετική επιστολή.

Θεσσαλονίκη 2/11/2017
Προς: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κο ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟ

Κύριε Περιφερειάρχη,

Στην Ελλάδα σήμερα ζούνε περίπου 15000 οικογένειες από την καλλιέργεια του καπνού, η οποία καλλιέργεια επιφέρει ένα σημαντικό εισόδημα επιβίωσης γι αυτούς. Μάλιστα σε πολλές περιοχές ορεινές και μειονεκτικές αποτελεί μοναδική λύση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο καπνός ως προϊόν απαιτεί περισσότερες εργατοώρες ως αντικείμενο εργασίας έναντι πολλών άλλων καλλιεργειών στην χώρα μας.  Αναφέρουμε από στοιχεία που έχουν συλλεχθεί ότι για την παραγωγή  σ ένα  στρέμμα καπνού απαιτούνται 130 εργατοώρες ενώ για την παραγωγή για ένα στρέμμα σιτάρι, μόλις μία εργατοώρα.

Επίσης στην καλλιέργεια του καπνού ως επί το πλείστον απασχολείται όλη η οικογένεια, σε κάποιες περιπτώσεις επιπρόσθετα με τους εργάτες –κυρίως αλλοδαπούς-.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως καπνοπαραγωγοί αφορούν : την υψηλή φορολόγηση του εισοδήματος μας, τις συνεχόμενες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων που επιφέρει φόρο επιτηδεύματος, την γενικότερη αύξηση των γεωργικών εφοδίων μας  και επίσης την αδιαφορία της πολιτείας να λύσει το θέμα των εποχιακών αλλοδαπών εργατών γης.  Γι αυτούς τους εργάτες οι οποίοι  είτε προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από τρίτες χώρες , επιθυμούμε να παραμείνει το καθεστώς του εργοσήμου το οποίο ενέχει θέση μισθοδοσίας και όλο αυτό το έξοδο μειώνει την φορολόγηση των αγροτών.

Τέλος πρέπει να προσθέσουμε ότι ο μεγαλύτερος όγκος κλήρου για τα καπνά είναι εξαιρετικά μικρός και αυτό είναι ένα επιπλέον μείον για την καλλιέργεια.

Για όλους αυτούς τους λόγους : ζητούμε από εσάς με απόφασή του Συμβουλίου  σας , να εκφράζετε την πλήρη στήριξή σας στη μείωση της φορολογίας μας , στην επίλυση των εποχιακών αλλοδαπών εργατών γης, καθώς επίσης ζητούμε και την απόλυτη ευθυγράμμιση σας μαζί με εμάς  για  την συνέχιση καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση , πράξη που αποτελεί μία μεγάλη ανταπόδοση στους παραγωγούς  για την καλλιέργεια αυτού του προϊόντος με τις τόσες δυσκολίες και επίσης αποτελεί και μία μεγάλη διευκόλυνση στο εισόδημα του παραγωγού και στην οικονομία της χώρας γενικότερα.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΜΕ ΤΙΜΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ Χ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Ο Α' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΕΣΑΤ ΧΟΥΣΕΪΝ

c_195_150_16777215_00_images_7-01.jpg